Ben je meer van lezen gaan houden of net niet? Hoe komt dat?

Ik zou zeggen dat dit niet veranderd is. Ik las al veel voor deze portfolio en ik lees nog steeds veel. Mijn manier van boeken selecteren is wel stevig veranderd. Vroeger pikte ik lukraak boeken uit een kast die mij leuk leken. Vandaag ga ik bewuster op zoek naar prijswinnaars of werken die volgens sommigen écht gelezen moeten worden. Ik kijk ook meer naar de heersende trends en deins er niet voor terug om de boeken te lezen die populair zijn om hier ook een oordeel over te kunnen vellen (zo ben ik verslaafd geraakt aan 'De Grijze Jager', wat een fijne boeken zijn dit toch).

Welke schrijver/genres/onderwerpen ben je meer/minder gaan appreciëren?

Ik ben nog minder fan geworden van lijvige turven door schrijvers als briljant worden bestempeld. Ik lees niet graag boeken van de grote namen van deze tijd. Hugo Claus zegt mij nog steeds niets (voor de derde keer ben ik begonnen in 'het verdriet van België) en in een boek van Harry Mulisch kom ik ook nog steeds geen 100 pagina's ver. Ik ben wel enorm gaan houden van boeken die een zekere absurditeit met zich meedragen. Een boek mag soms onwerkelijke en fantastische dingen bevatten. Ik lees om dingen te lezen die ik niet wist of die onmogelijk leken.

Nicollo Ammaniti heeft mijn hart veroverd en zijn boek 'kieuwen' heeft een prominente plaats in mijn kast gekregen. Ik herhaal nogmaals dat deze man vermoedelijk nooit een Nobelprijs zal winnen en dat is doodzonde.

Herman Brusselmans staat tegenwoordig bij mij een beetje te verstoffen. Vroeger las ik hem dolgraag, maar vandaag ga ik toch op zoek naar iets met een sterker verhaal. Wat niet wegneemt dat het nog steeds een goed schrijver is geweest en een opstap naar de 'betere' literatuur.

Wat wil je in de toekomst lezen?

Ik ga alles van Nicollo Ammaniti opnieuw lezen. En opnieuw, tot ik alle intriges kan bevatten. Ook alle delen van 'de Grijze Jager' zullen in mijn handen passeren. Ook zal ik geen enkele boektoppersreeks meer overslaan, want deze reeksen bevatten telkens steengoede boeken.

Welk boek/welke film heeft dit jaar het meeste indruk gemaakt?

Het theaterstuk 'Hebzucht' heeft mij het diepst doen nadenken en het meeste indruk gemaakt. Vandaag de dag denk ik nog regelmatig terug aan de boodschap die uit dit stuk naar voor kwam. Economisch nieuws interesseert mij meer en meer en probeer bewuster na te denken over de financiële keuzes die ik maak. Dit stuk heeft zelfs mijn politieke stem beïnvloed (of ik heb er alleszins op een andere manier over nagedacht) en ik heb totaal geen vertrouwen meer in de banken.

Wat vond je de leukste opdracht uit je portfolio?

De theateropdracht zal mijn verdere vrije tijd beïnvloeden. Ik heb er enorm genoten van de bezoeken aan het toneel en denk dat ik in de toekomst meer naar het theater zal gaan in plaats van thuis naar televisie te kijken. Als je een beetje zoekt vind je ook vrij goedkope stukken en merk je dat veel bekende acteurs standaard in het theater werken ook.

Is je niveau van literaire competentie veranderd?

Niet echt. Ik heb niet het gevoel dat ik nu moeilijkere boeken lees. Ik kan ze lezen, maar dat kon ik vroeger ook al. Misschien weegt mijn aantal moeilijkere gelezen boeken een beetje meer door nu.

 

Heb je nog suggesties voor de literatuurlijst voor volgend jaar?


Kaas - Willem Elsschot

Fanfare de Sint-Jansvrienden - Ernest Claes

Herman Brusselmans - Ex-drummer

Kieuwen - Niccolo Ammaniti

De bastaard van Brussel - Simone van der Vlugt